Seizoen 2019-2020: CD

"project CD Wallu suka"

[Overzicht] [Speelkalender] [Korte inhoud]  [Personages]

Het project   Wallu Suka to Agnam Thiodaye

We wilden René Pusoma de kans te geven om zijn muziek meer kenbaarheid en waardering te geven. Er werd trouwens af en toe na onze voorstellingen gevraagd naar 'de cd van die muziek bij het toneel', maar die bestond helaas niet. En anderzijds wilden we graag meehelpen om financiële middelen te verzamelen voor een project van Moussa, de schoonzoon van Karine  en Dirk Vermeersch, ook vaste medewerkers van Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen. Uiteindelijk hebben we de stap gezet om beide doelen samen te voegen. Twee vliegen in één klap als het ware!

Moussa, de schoonzoon van Karine en Dirk, zet zich als geboren en getogen Senegalees in voor de ontwikkeling van zijn geboortedorp Agnam Thiodaye. Hij verzamelt fondsen om er in eerste instantie de uitbouw van de kleuterklasjes en de speelplaats te sponsoren. Hij hoopt met educatief leermateriaal en speelgoed-en speeltoestellen de school vanaf jonge leeftijd aantrekkelijker te maken. Zo wil hij de kinderen blijvend motiveren en tegelijk ook de ouders het belang van schoolse ontwikkeling laten inzien. De opbrengst van de cd ‘Wallu Suka’, wat betekent ‘Help het kind’, wil daar toe bijdragen.

'Wallu suka to Agnam Thiodaye'is de volledige naam van het project.

Wallu suka’ is Poular  voor  'help het kind'. Poular is de moedertaal van de Peulen, een rondtrekkende bevolkingsgroep in West-Afrika waartoe Moussa behoort. De meesten zijn nu sedentair, waarvan een groot deel in Senegal. Niet alle Senegalezen spreken Poular. De officiële taal in Senegal is Frans en Wolof. Agnam Thiodaye is het geboortedorp van Moussa. Het is een dichtbevolkt dorp in het Noordoosten van Senegal in de streek van Matam, dichtbij de grens met Mauretanie, op een kleine 600km van de hoofdstad Dakar.  De inwoners van A.T. bestaan voor 2/3 uit jongeren onder de 20 jaar.