Seizoen 1978-79: Verwelkoming

[Overzicht] [Personages] [Sfeerbeelden] [Korte Inhoud]

Verwelkoming plubliek van de Kursaal te Oostende

 

Aan alle aanwezigen zeggen wij, wij zijn blij en dankbaar omdat u hier zijt, omdat U hier weer zijt.

In 1973 deed "Het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen" zijn intrede in het Kursaal te Oostende met "Antje" en daarna met "Leentje Martijn begint haar leven" en "Pasterke Candeels" en "Menschen lyk Wyder" en "Op een avond in november".

Deze avond draait " De molen van Sanssouci" ... voor de 42ste maal dit seizoen, en na vandaag volgen nog 15 opvoeringen. In 6 maanden 57 opvoeringen, voorafgegaan door een 25-tal herhalingen.

Hoe is zo iets mogelijk! Voor een groep liefhebbers! Zonder toelage! Dit is geen aanklacht, maar een nuchtere vaststelling die de vraag opnieuw doet stellen; hoe is het mogelijk... dat zij dat doen? Het antwoord is niet moeilijk. Omdat zij van toneel houden en omdat zij houden van de mensen voor wie zij optreden, vooral van die mensen "over de schreve". Voor die mensen trouwens is "Het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen", 24 jaar geleden onstaan. Zij kinderen van het volk. Flor Barbry en zijn groep gaan hen dat zeggen, elk jaar opnieuw. En zij weten zich daar thuis. Op hun tochten naar Frans-Vlaanderen in alle weer (deze gure winter waren 14 januari Pitgam,21 januari Steenvoorde, 28 januari Arneke, echte expedities) smeden en hersmeden zij familiebanden. En zij worden daar verwelkomd door eigen familie, door mensen die dit graag horen zeggen, die meer en meer beseffen dat zij, hoewel burgers van de Franse staat, tot het volk der Nerderlanden behoren.

Wij brengen hulde aan het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen, aan al die mensen die wij zien op het toneel of die bedrijvig zijn achter het toneel, die al hun vrije tijd over hebben om een boodschap van verbondenheid en samenhorigheid en trouw te brengen in Frans-Vlaanderen.

Onze oprechte dank betuigen wij aan al diegenen die die hebben meegewerkt aan het wellukken van deze avond:

-om het zoeken van advertenties voor dit programmaboekje

-om het uitdragen en het behangen van affiches

om het verkopen van toegangskaarten

-om het tevreden zijn met een mindere goede plaats

om het schilderen van het grote paneel aan het Kursaal

-om de hulp deze avond in het Kursaal

Wij danken ook het Kursaalpersoneel om hun vriendelijke dienstvaardigheid.

De opbrengst van deze avond gaat naar de Oostense Dominikanen in Za¤re en Peru en naar de Duinhelm-werkers te Oostende. Vorig jaar hebben beide elk 63000bfr ontvangen door uw toedoen.

Aan U allen ten slotte wensen wij een ontspannende deugdoende toneelavond.

 

Pater Dries Quaghebeur.