Seizoen 1992-93: Korte Inhoud

[Overzicht] [Personages] [Sfeerbeelden]

“LUCIE EN LUCIENNE”

Lucie en haar mentaaI gehandicapte zus, Lucienne, Leiden een armtierig en monotoon bestaan in een huiskamer die volgestouwd is met allerlei rommel, antiek en brocante ‘avant-Ia-Iettre”.

Eigenlijk hebben ze niets tekort. Ze drijven een Lucratief handeltje in zowat alles wat op de afvalberg van de consumptiemaatschappij belandt. Zo hebben ze een eigen huis en een goed gevulde spaarkous bij mekaar gewroet.

Toch zijn ze niet gelukkig. Ze hebben noch kind noch kraai, ze worden een dagje ouder en ze hebben nog weinig contact met de buitenwereld. AIleen buurman, Jerome Spanooghe, die een oog heeft op hun fortuintje en denkt aan een erfenis, komt om de haverklap een paar klontjes suiker, een lepel zout en een “klakske” mosterd Ienen... kwestie van de goede relaties in stand te houden...

Op een gure winteravond brengt een twijfelachtig toeval een radicale ommekeer in hun Ieven teweeg. Djeej Prisong, een haveloze zwerver, komt rillend van de kou, een occasieband voorzijn aftandse bestelwagen kopen...

 

Met “Lucie en Lucienne” betreden we een aparte wereld van kleine, door het even getekende, mensen.

Aan de zelfkant van de maatschappij trachten zij een schraal bestaan bijeen te schrapen.

Waar armoe troef is, wordt zeiden geaarzeld en vals te spelen, wanneer de kans zich voordoet om een graantje meer mee te pikken. Een aangeboren, meestal onbewust gevoel veer humor iaat deze verschoppelingen van de maatschappij toe, de ernst van hun eigen situatie te relativeren.

Eigenlijk kennen we allemaal ergens in onze omgeving ‘een” Lucie en “een” Lucienne en een” familie Prisong.

Met deze komedie, zo uit het even gegrepen, hopen de acteurs, de actrices en de technische medewerkers een deugddoende avond met “Flor Barbry’s Volkstoneel veer Frans-Vlaanderen” op zijn “BEST” te brengen!