Seizoen 1997-1998 Korte inhoud

"De dag het kampioenschap van België verreden werd"

[Overzicht] [Personages] [Sfeerbeelden]

Mark De Bie werd geboren in 1939. Hij is één van de belangrijkste na-oorlogse auteurs binnen het volkstoneel. De Bie schrijft niet zoals Walter Van den Broeck over arbeiders en de marginalen in de grote steden. Hij is veeleer de man die het dorpsleven evoceert. De dorpsfanfare ("Alte Kameraden"), eeen rustoord, de dorpsschool, het dorpscafé of de jaarlijkse kermis zijn dankbare inspiratiebronnen voor Mark DeBie. Hij hanteerd daarbij telkens het bekende recept van het volkstoneel; een lach en een traan. och weet hij de valkuil van het melodrama of platte klucht veilig te ontwijken. De Bie was ook medescenarist voor de televisiefeuilletons "De Paradijsvogels" en "Alfa Papa Tango". In 1992 schreef hij zijn eerste roman; "Een koningsjaar" waarin De Bie het beeld ophangt van een Zuid-Oostvlaams dorp tijdens de Koningskwestie.

De Dag dat het kampioenschap van België verreden werd is een oertypisch De Bie-stuk. Het Doerpsleven staat centraal en de plaats van het gebeuren is, hoe kan het ook anders, het dorpscafé. Daar komen uiteraard de meeste typische dorpsfiguren over de vloer; dronkaards, oude vrijsters, commeren, de schoolmeester, de garde...    De Bie kiest bovendien de populairste sport van Vlaanderen als aanleiding om het hele dorp in rep en roer te zetten. De zoon van het café is namelijk een beloftevol renner. Het hele dorp leeft met hem mee naar het Belgisch kampioenschap voor nieuwelingen. Toch is er ook tragiek; de vader van de rennner moet zijn leven slijten in een rolstoel en de gezondheid van tante Germaine gaat ook zienderogen achteruit. Voeg daarbij een politieke dorpsvete die zijn wortels kent in de Tweede Wereldoorlog, dan weet je dat je klaar zit voor Vlaams volkstoneel puur sang.

Mark De Bie schreef zijn stuk in een soort krakkemikkig, volks Vlaams met veel Brabantse wendingen. daardoor leent het stuk zich bijzonder goed tot het spelen in het dialect. Het stuk hebben we trouwens gesitueerd in "een" dorp ergens in de zuidelijke Westhoek in het jaar 1965.Dat kan de herkenbaarheid, die al een grote troef is in het oorspronkelijke stuk, allen maar bevorderen en u, toeschouwer, een prettg avondje volkstoneel bezorgen.