Seizoen 2000-2001:
Het programmaboekje

[Terug]   [Het stuk]    

Trouwe toneelvrienden,

Graag willen wij u uitdrukkelijk danken voor de vele woorden van lof en appreciatie die wij van u vorig seizoen mochten ontvangen voor het programmaboekje, dat volledig aan Greta Barbry was gewijd. Ook de tentoonstelling over Greta die wij voor de gelegenheid van de voorstellingen in Westouter in zaal Utendoale hadden opgesteld, lokte honderden positieve reacties los. Bedankt ook voor de talrijke aanmoedigingen voor het voortzetten van FLOR BARBRY'S VOLKSTONEEL VOOR FRANS-VLAANDEREN. Uw aanwezigheid, uw steun en uw applaus geven ons de kracht om de fakkel brandend te houden.

Voor het seizoen 2000-2001 hebben we gekozen voor een hedendaagse bewerking van het beroemde volksstuk De Paradijsvogels van Gaston Martens. Over de hemelse en duivelse avonturen van Bolle Verbuyck en Rietje Rans hoeven wij niet veel te vertellen. Alleen verklappen wij dat het stuk in een hedendaags kleedje werd gestopt door Leo Behaeghel, die voor ons ook vorig jaar het stuk 'Onder Ons' van René Verheezen heeft bewerkt. Er werd aardig wat gesnoeid in het duizelingwekkend aantal figuranten uit het originele script. In onze versie komen 9 acteurs u vermaken en ontroeren. Bijna de volledige cast van het voorbije seizoen loopt er weer bij. En we zijn ook dolgelukkig Eddy Huys terug in onze ploeg te hebben, die enkele jaren terug schitterde in Tantum Ergo en in Het kampioenschap van België. En dan krijgen we ook nog wat vers bloed: twee piepjonge acteurs van 16 en 17 jaar. De regie is opnieuw in handen van Roland Delannoy, die ook weer mee op de planken staat.

Zo, we hopen dat dit alles uitnodigt om nu al verlangend naar ons 'spiltje' , zoals de Frans-Vlamingen onze voorstellingen zo sappig benoemen, uit te kijken.

Het Bestuur


Over de Paradijsvogels

Over de intrige van het verhaal willen we niets kwijt: ofwel kent u het verhaal en dan hoeft het niet meer, ofwel kent u het verhaal niet en dan mogen we heel weinig verklappen om de verrassende wendingen in het verhaal niet prijs te geven. Maar toch willen we u niet op uw honger laten zitten. Het verhaal wordt gesitueerd aan het einde van de jaren '90, in café-beenhouwerij De Vetten Os, uiteraard in de buurt van de 'schreve'. Actueel en herkenbaar dus. De verschillende personages stellen we even kort aan u voor.

 

Bolle Verbuyck:

Beenhouwer-cafébaas maar vooral levensgenieter, bourgondiër en smulpaap. Hij houdt van eten en drinken, zijn vrouw, zijn dochter, zijn beste vriend Rietje Rans en … van eten en drinken. Onderliggend worstelt hij met een klein trauma, door de dood van zijn zieke dochtertje Marieke. Een belofte op haar sterfbed zorgt ervoor dat hij ieder jaar als St Nicodemus de boer opgaat met snoep voor de kinderen. Een brave Lamme Goedzak.

Rosa

De vrouw van Bolle, een 'preuse' en 'snalle' bazin voor haar leeftijd. Ze verzorgt zich voor de klanten en is de commerciële ziel van 'De Bonten Os'. Ze houdt van haar 'Bolle' en haar dochter. Dank zij haar werk en inzet kan Bolle het zich permitteren om af en toe de bloemetjes buiten te zetten. Een bazinne uut ê duusd. Een sterk karakter.

Liza

Zestienjarige dochter van Bolle en Rosa: typische puber, een beetje verwend (enige dochter, ander dochtertje overleden). Lief en vriendelijk: een kind om in te bijten. Ze houdt zielsveel van haar Frederik, de zoon van Rietje. Ze wil graag dat hij verder studeert.

Meester Spanooghe

Incarneert de vele slechte kanten van een mens. Hij is sluw , gierig, zelfzuchtig. Hij is een geldjood, die overal zijn profijt zoekt. Hij hoopt bovendien ooit Rosa te kunnen verleiden. Een rotvent. De vijand van iedereen in De Vetten Os.

Rietjes Rans

Zelfstandig dakwerker, beste vriend en klant van Bolle. Hij is naast levensgenieter ook filosoof en poëet. Twee vrouwen hebben hem al verlaten en nu trekt hij op met Lène Lappers, een LAT-relatie zou je het kunnen noemen. Hij is een lolbroek, drinkt iedereen onder tafel maar … speelt ieder jaar Sint-Maarten voor de kinderen. Snugger is hij zeker, werkzaam heel wat minder. Als Bolle Lamme Goedzak is, dan is Rietje Tijl Uylenspieghel.

Lène Lappers

Lène heeft ook al wat relaties achter de rug: ze heeft zo'n beetje het imago van de dorpshoer, wellicht ten onrecht, maar haar kledij lokt de roddel wel uit: een beetje 'gemeen'. Ze drinkt de meeste venten onder tafel. Vertoeft meestal op café. Houdt van Rietje Rans, hoewel ze ook niet weet of het ooit iets zal worden.

Frederik Rans

Toffe jonge kerel van 17 jaar, zoon van Rietje. Een aardje naar zijn vaartje. Levensgenieter, poëet, walgt van de school maar ook van het werk. Niettegenstaande de discussies, houdt hij ook zielsveel van zijn vader, door wie hij is grootgebracht. Een sympathieke jongen alweer, met een eigen onderliggende levensgeschiedenis.

Pierre

De Public Relations in dienst van Belzebub, de welbekende eigenaar en manager van de firma HEL. Ze beheerst de kunst van de verleiding. Knap, snugger, sluw, maar heeft duivelse bedoelingen.

Sinte Pieter

Die kennen we … uit de Bijbel. Een flower-power figuur maar met gezag, een bejaarde knorpot die al veel heeft meegemaakt. Een lieve maar kordate man.

Meneer Francis

De begrafenisondernemer: iemand die iedereen naar de mond praat. Een ja-knikker een knipmes. Overbeleefd en meer dan onderdanig. Dit alles met één doel: verkopen. Een slijmjurk.