Seizoen 2017-2018: Korte inhoud

" 'Uutkom "

[Overzicht] [Speelkalender] [De Personages]  [Sfeerbeelden]

Tijdens de geplande tournee ’17-’18 gaat Flor Barbry’s Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen de nostalgische toer op. Dat mag weleens, vonden we. We keren terug naar een tijd zonder radio of tv, geen telefoon noch laptop, laat staan mobieltjes of smartphones. Naar een periode waarin het woord ‘onthaasting' nog niet bestond, omdat er toen eenvoudigweg nergens haast bij was. Het leven op het platteland kabbelde voort op het tempo van de natuurelementen en de seizoenen….

Met ’n Uutkom brengen we een bewerking van de luchtige novelle Lente van Cyriel Buysse. De humoristische bewerking garandeert een hilarisch avondje volkstheater ‘pur sang’.

Het verhaal werd gesitueerd in de lente, ’n Uutkom, in de beginjaren ’50, op een boerderij aan de Schreve , waar de drie gebroeders  Kamiel, Jing en Mong berusten in hun eentonig vrijgezellenleven. Hun bazige zuster Flavie zwaait er namelijk de scepter, controleert hun levenswandel en beknot maar al te graag hun levenslust.

De slechte gezondheidstoestand van hun suikertante, tante Zenobie, zal echter voor een onverwachte wending zorgen in het schijnbaar zorgeloze maar grijze bestaan van de drie boeren. Zoals de sappen van planten en dieren in de lente ontwaken, zo ook de bronnen van levensvreugde bij de drie boeren, als Leontientje hun dorre bestaan binnenvalt. Een mademoiselle uit Parijs bij een stugge, vastgeroeste boerenfamilie! Dat geeft vonken! De oudere ‘moarte’ Madeleine, bekijkt het leven van de familie laconiek vanop korte afstand en doet het verhaal.

Een verhaal dat je zal vertederen en beroeren, je laten gniffelen of glimlachen, maar vooral je lachspieren zal belasten. Geniet van de volkse taal, de sappige spreuken, het nostalgische decor en de kostumering…..Geniet van de ‘troupe’ van Flor Barbry. Meer moet dat niet zijn. Meer wil het niet zijn.

Het bestuur