Seizoen 2019-2020: Korte inhoud

"Van blauwers en trouwers"

[Overzicht] [Speelkalender] [De Personages]  [Sfeerbeelden]

 

Toen in 1995 de grens tussen België en Frankrijk openging, betekende dat niet alleen het definitieve einde van de douanecontroles en de slagbomen aan de Schreve, maar ook het verdwijnen van de meest  lucratieve bijverdienste van menig grensbewoner: het smokkelen of in de volksmond ‘het blauwen’. Een fenomeen waarover tal van sappige, spannende, emotionele  maar  ook humoristische verhalen bestaan. ‘Van blauwers en trouwers’ is zo’n verhaal. Een verhaal gebasseerd op waargebeurde feiten. Levensecht, spannend, met een goeie lepel humor, over herkenbare personages ‘an de frontieren’: van het zuiverste volkstheater.

We schrijven 1952, een tijd waarin blauwen nog aardig wat centen kon opbrengen. Een Vlaams dorpje op de Frans-Vlaamse grens. Jerome, president van de plaatselijke muziekvereniging Sint Cecilia,  en zijn godsvruchtige vrouw Severine baten er een tabakskerverij uit met annex tabakswinkeltje! Het is januari en de muzikanten worden binnenkort bij Jerome en Severine verwacht om te komen ‘lukken’: een drankje en een zelfgebakken koekje (luk of luksje) op het nieuwe jaar. ‘Stryn’ zeggen de Frans-Vlamingen…

Marcel , een levenslustige vrijgezel en ook lid van ’t muziek , werkt mee in de kerverij en is ook de ‘voyageur’, de reizende verkoper die de tabak aan de man brengt in de vele grenswinkeltjes. Samen met Mente, een doorgewinterde blauwer, hebben Jerome en Marcel ook een illegaal handeltje: tabak blauwen naar Frankrijk! Wie de streek kent zou zeggen ‘ ’t gapt lik è ’n oven ‘.

Ze zijn trouwens niet de enigen in de parochie.  Nochtans wordt hierover angstvallig gezwegen tegenover de rest van het dorp.  En zeker tegenover Bertha, de buurvrouw en alomtegenwoordige roddeltante.  Zelfs Yvonne, de veel jongere zus van Severine, die vaak een handje komt helpen in de zaak en het huishouden,  weet helemaal niets. Ze staat bovendien een beetje afkerig tegenover blauwers! Reden te meer om haar in het ongewisse te laten.

Blauwen gebeurt dus stiekem. Stiekem in het kwadraat. Daar heerst een omerta over. En dat verloopt al jaren geruisloos en gesmeerd. Maar wat als er een romance moest ontstaan tussen Yvonne, die weduwe is, en Marcel, lid van de blauwersbende? En lopen de blauwersavonturen van de bende van Jerome nooit eens faliekant af? En wat als de muzikanten van de harmonie nu eens een andere president zouden kiezen?

Van blauwers en trouwers’, een avondje lachen en genieten van spannende en komische situaties aan de frontieren in de jaren ‘50.