INLEIDING: De auteur van « De Regenmaker » Richard Nash, een Amerikaan, wist bliksems goed welke waar het publiek in de schouwburg verlangt. Als dramaturg in elk geval, neemt hij er geen vrede mee een « amuseur » te zijn of alleen te boeien en te ontroeren; hij heeft ook wat te vertellen over de grote problemen uit het leven van gewone mensen, en hij verstaat de kunst dat schijnbaar al spelend te doen en de toeschouwer, zonder dat hij het merkt, samen met een geestige dialoog, een handig uitgesponnen dramatische aktie voor te schotelen. In een atmosfeer als een lichte waas van poëzie en fantazie geeft hij ons ook enkele druppels milde, een tikje weemoedige levenswijsheid te verwerken.
BEWERKING: « De Regenmaker » in zijn originele versie bleek voor ons ietwat gewaagd. Voor het Volkstoneel voor Frans-Vlaanderen hebben wij echter een moreel-aanvaardbare Regenmaker bewerkt. Een tweede punt dat wat bedenkelijk bleef om de Regenmaker in onze streek en ons klimaat te laten evolueren, zijn de doorgaans droge zomers die in het midden-westen van de Verenigde Staten schering en inslag zijn; in zo'n droge periode manifesteert zich nu de Regenmaker. Wij meenden echter het recht te hebben op de acht a tien jaar één zeldzaam warm seizoen uit te pikken, om het stukje Europa waarin wij leven, te laten braden onder een onbarmhartige zon ; het gebeurt zelden, doch laten wij ons even de voorbije zomer herinneren, hem nog wat langer en warmer indenken en de rest met een korreltje zout nemen. Zo kan « De Regenmaker » ook in onze streek gesitueerd worden.
KORTE INHOUD Het zit zo dat we midden augustus zijn en in de woonkamer terechtkomen van een welvarende hofstede, vlak op de Frans-Belgische grens bij ons, met domicilie : het stadje Belle. De zon straalt sedert weken en brandt de weiden en de waterputten rond de hoeven droog. De boer is weduwnaar en leidt samen met zijn twee zoons Ernest en Jimmy en met zijn dochter Lizzie het bedrijf. Het is morgen, het ontbijt staat klaar en de thermometer wijst reeds bij de dertig. Iedereen ziet uit naar regen, de regen komt niet. De familie ziet heimelijk uit naar een man voor Lizzie, de man komt niet. Ernest is de boekhouder en meent uiteraard ook de lakens aan heel de familie te moeten uitdelen. Jimmy vrijt sterk, ondanks de waarschuwingen van zijn oudste broer. De vader zelf is zó wijs dat hij zijn kinderen van verre gadeslaat én plezier én, verdriet met hen deelt.