Seizoen 2001-2002:
De Personages

[Terug] [Inleiding] [Inhoud] [Personages] [Sfeerbeelden]


André

Vaste klant in de Miroir. Woont nog niet zo lang in de streek. Alcoholist. Is boerenknecht, maar zoals uit het verhaal blijkt was hij in een vroeger leven schoolmeester. Kan nogal agressief uit de hoek komen, maar is een eerlijk en rechtschapen man. Hij wordt ervan verdacht te collaboreren met de Duitsers. De dood zijn zoon Herman, in de eerste oorlogsjaren, heeft hem getekend voor zijn leven. Hij voelt zich schuldig.

Marieke

De doodbrave echtgenote van André. Braaf maar niet dom. Ze houdt zielsveel van haar man en haar vijf kinderen. Ze spaart het brood uit haar mond om het gezin op de been te houden. Ze wil alles doen om haar man van de drank te houden. Een verstandige, rechtschapen vrouw.

Jing

Jonge werkweigeraar. Hij leeft ondergedoken bij Boer Clerck. Goede entertainer, begeleidt zichzelf op een draaiorgel, zingt fantastisch, maar vooral: hij weet dat. Hij bruist van de talenten, en steekt die dan ook niet onder stoelen of banken. Hij heeft enorm veel lef, is impulsief, intelligent maar niet geschoold, ambitieus en daardoor ook wat jaloers. Hij beschouwt zichzelf als een 'witte', haat de Duitsers.

Martha

De bazin der bazinnen. Dominante vrouw van Mon. Moeder van Geneviève, waarop ze minder vat heeft dan op haar man. Heeft de touwtjes van de Miroir in handen.

Mon

De volgzame man van Martha. Kruipt voor haar. Niet al te snugger. Hij heeft een gouden hart maar is grenzeloos naïef. Hij is fier op zijn enige dochter.

Geneviève

De speelse dochter van Mon en Martha. Ze is een leuke verschijning die het hart van menig jonge kerel sneller doet kloppen. Zowel Jing als Dieter Herzengüte weet ze in een mum van tijd voor zich te winnen. Een wat eigenzinnig wicht maar gezien de tijdsgeest toch nog onderdanig aan haar ouders, als puntje bij paaltje komt.

De Garde

Zoals we die kennen: een goedlachse bangerik, met purperen neus. 'ê proatelaere' Weet al het nieuws van het dorp, en vervult dan ook wat graag de functie van plaatselijke krant. Is zelf uiteraard ook nieuwsgierig.

Dieter Herzengüte

Duits officier. Geen echte Nazi. Vervult zijn plicht. Gedraagt zich correct tegenover het volk. Is meteen verliefd op Geneviève. Intelligente, sterke persoonlijkheid.

Gestapo

Nog meer Nazi dan Hitler. Niet te vermurwen. Vlaams collaborateur. Een echte.

Gestapo Volgelingen

Zwijgende volgelingen van hun 'wachtmeister'.